Continuarea navigării pe acest site reprezină acceptul dvs. asupra politicii cu privire la utilizarea de cookies. Află detalii / Acceptă
Recuperare parola






căutare personalizată

Recomandate

Hotel Top
Hotel Top

Cazare Beach ...

Casa Flory
Casa Flory

Casa Flory este situata in statiunea Costines ...

 

POPULARE

Casa George Casa George
Costinesti - Cazare
Casa Niky Casa Niky
Costinesti - Cazare
Casutele Azur Casutele Azur
Costinesti - Cazare - Camping
Casa Mariandy Casa Mariandy
Costinesti - Cazare
Casa Flory & Crystiana Casa Flory & Crystia...
Costinesti - Cazare
Vila T.C.M. Vila T.C.M.
Costinesti - Cazare
Pensiunea Iubesc Marea Pensiunea Iubesc Mar...
Costinesti - Cazare
Casa Verde Jianu Casa Verde Jianu
Costinesti - Cazare
Casa Leahu Casa Leahu
Costinesti - Cazare
Pensiunea La Castel Pensiunea La Castel
Costinesti - Cazare - Restaurant
Pensiunea Casa Selena Pensiunea Casa Selen...
Costinesti - Cazare
Pensiunea Adriana Pensiunea Adriana
Costinesti - Cazare
Vila Aproape De Mare by Iubesc Marea Vila Aproape De Mare...
Costinesti - Cazare
Casa John Casa John
Costinesti - Cazare
Vila Roby Vila Roby
Costinesti - Cazare
Advertisement
Despre Statiunea Costinesti

 

Comuna Costinesti este practic cea mai noua comuna din judetul Constanta fiind infiintata prin Legea nr. 72 din mai 1999. Este formata din satele Schitu si Costinesti. Comuna Costinesti este in perioada estivala Statiunea Costinesti. Populatia comunei este actualmente de 3100 de locuitori, Costinesti: 1300 si Schitu: 1800. Suprafata localitatii este de 1665 ha, vatra satului ocupa 468 ha; numarul total de case 1365 din care Schitu: 815 si Costinesti: 550. Comuna are trei unitati de invatamant: o gradinita la Schitu, 2 scoli, una la Schitu, una la Costinesti si o populatie scolara de 450 de copii. Mai exista si un camin cultural la Costinesti si tot in Costinesti o unitate de posta. Coasta de nord a statiunii este intr-o accentuata dezvoltare a constructiilor, numarul mare al caselor noi si al vilelor avand aspectul unui orasel. Strazile statiunii sunt asfaltate; exista o varietate de posibilitati de a investi in servicii turistice de cazare, folosind forta de munca locala. Astfel pentru viitor sunt prevazute construirea de noi capacitati de cazare in agroturism, precum si facilitati de agrement nautic. Capacitatea maxima de cazare in Statiunea Costinesti este de aproximativ 35.000 locuri. Se are in vedere extinderea si modernizarea retelei de transport.

 

Aşezare geografică

Costineşti este o comună şi o staţiune din judeţul Constanţa, România, aflată la ţărmul Mării Negre. Satul Schitu este inclus in comuna Costineşti.

El a evoluat dintr-un mic sat pescăresc (1960) într-o destinaţie de vară, foarte populară printre cei tineri şi in special pentru studenţi. Un hotel şi o serie de complexuri cu vile şi bungalouri au fost create în timpul erei comuniste, acestea avand diferite atat la stil cat si la confort. După 1989, o parte din ele au fost modernizate dar au fost construite, în special în partea de nord a staţiunii, şi o serie de alte hoteluri şi vile.

Staţiunea are un lac mic in interiorul tarmului.

Costinesti, "capitala" vacantelor estivale ale tineretului din Romania, se afla in perimetrul satului cu acelasi nume, la 31 km sud de orasul Constanta, pe malul Marii Negre. Dupa iesirea din comuna Tuzla in dreptul km 27 se desprinde o ramificatie spre stanga ce conduce (4 km) spre sat si respectiv spre statiune. La nord se invecineaza cu comuna Tuzla, la sud cu comuna 23 August, in partea vestica se afla DN 39, iar la est, Marea Neagra. Cunoscut si sub denumirea de "Statiunea Tineretului", Costinestiul este asezat la o altitudine de 10 metri fata de nivelul marii, la adapostul capului Tuzla, pe directia unui curent marin de coasta. Statiunea este situata in zona limanului fluvio-maritim, format la capatul unei vai largi si putin adanci (20-30 m), cordonul de nisip care a barat valea are o lungime de 1,5 km, respectiv o latime de 50-200 metri. in timpurile moderne, limanul si-a restrans progresiv suprafata, fiind astazi cel mai mic dintre lacurile situate la sud de Capul Midia cu o forma ovala, alungita spre coada, el are o suprafata de numai 7 ha si o adancime de pana la 1metru. Lacul este singurul de pe litoralul Marii Negre nealimentat din subteran, cu un grad de salinitate foarte ridicat datorita careia s-a format un strat consistent de namol folosit in tratamentul bolilor reumatismale. Marea a realizat, in zona tarmului concav, o plaja cu nisip, lunga de circa 2 km si lata in unele locuri de 100-200 de metri cu o orientare spre rasarit, avand o latime cuprinsa intre 10 si 50 metri. Dupa delimitarea nordica a plajei amenajate se continua nisipul, la adapostul malului inalt, pana in dreptul Capului Tuzla, in zona caruia sta de veghe, solitar, de prin 1970, vaporul esuat "Evanghelia". Practic plaja este delimitata de promotoriile unui golf larg. in sud, dincolo de hotelul "Forum", se desfasoara arcul unui alt golf, ce are si el o plaja naturala de circa 300 m.

Sursa:Petrica Miu - Pagini de istorie locala

 

Istoric

Teritoriul localitatii Costinesti se suprapune pe vechea vatra a unei mici colonii grecesti (emporion) numita Parthenopolis. In evul mediu localitatea era cunoscuta sub denumirea de Mangeapunar. In anii 1960 aparea pe harta sub denumirea de Libertatea. Numele de Costinesti l-a luat de la Emil Costinescu (latifundiar si om politic la sfarsitul secolului al XIX-lea).


Putini cunosc faptul ca zona in care astazi se afla comuna si statiunea Costinesti este incarcata de istorie. Istoria acestor locuri isi are radacinile in comuna primitiva.
S-au gasit aici dovezi care atesta locuirea incepand cu prima epoca a fierului (Hallstatt), perioada coloniilor grecesti, a ocuparii romane, epoca feudala, pana la infiintarea propriu-zisa a satului Costinesti prin colonizarea germanilor.
Urme ale locuirii in comuna primitiva s-au gasit in asezarea Stratonis, localizata la cca 5 km nord de Schitu.
Au fost descoperite vase din pasta bruna, cenusie, castaniu-galbuie si neagra, avand diferite ornamente:
caneluri simple, spirale (cultura Hamangia) si vase de ceramica fina, dar si de uz zilnic (cultura Gumelnita).
Sapaturile arhelologice au adus la lumina ceramica cu luciu metalic, in interior rosu si in exterior negru din prima epoca a fierului (Hallstatt).
Plinius cel Batran si Eutropius mentionau existenta coloniei grecesti Parthenopolis (sec. I e.n.).
Orasul a fost localizat la Costinesti. Cioburile de amfore grecesti, 80 fiind stampilate, sunt dovezi ce atesta locuirea in perioada elenistica. De asemenea, s-a gasit o fibula de bronz de tip tracic, despre care Radu Vulpe sustinea ca este caracteristica numai Romaniei si Bulgariei. Printre resturile de asezari romane s-au descoperit vase de sticla si ceramica, tigla, monede de bronz din sec. III-IV e.n., lampi romane de lut, coloane simple de calcar.
Prin anii '60 au fost descoperite morminte romane si o statuie de marmura a zeitei Cybele. Printre dovezile care atesta locuirea in epoca feudala: doua paftale de bronz, un vas cu gat lung, un picior smaltuit, o cupa smaltuita cu decor in relief.
Denumirea comunei provine de la generalul Emil Costinescu. Acesta a cumparat de la Vasile Kogalniceanu (fiul lui Mihail Kogalniceanu) o suprafata de teren foarte aproape de tarmul Marii Negre, pe care, ulterior a colonizat-o cu germani. .
in anul 1896, generalul Costinescu a incheiat o intelegere verbala de arendare a mosiei prin care fiecare primea 5 000 mp, care in 20 de ani treceau in proprietetea colonistilor. in scurt timp au aparut 48 de case.
Dupa primul razboi mondial multe familii au parasit satul, iar in Costinesti au ramas numai 16 case. Acestea se ocupau cu cresterea de vite, pasari; cultivarea pamantului, iar soseaua existenta si calea ferata facilita schimbul de marfuri.
Se poate vorbi de aparitia agroturismului chiar in acea perioada, datorita sosirilor turistilor din tara atrasi atat de locul oarecum retras si linistit cat si de sursele naturale de hrana.
O mare parte din colonistii germani au plecat, in 1940 in Germania. Locul lor este luat de romanii provenind din Cadrilater, astazi zona importanta a Bulgariei.
in mai 1999 a fost infiintata cea mai noua comuna din judetul Constanta: comuna Costinesti.
Populatia actuala a comunei este de 3100 de locuitori. Marea majoritate a locuitorilor (60%) se ocupa cu agroturismul pe perioada verii, iar 40% cu agricultura.
in comuna se cultiva in special: grau, porumb, floarea-soarelui, plante tehnice, se cresc: bovine, porcine, oi, capre si pasari. Viile si livada ocupa 20 de ha.>br> Aparitia in anul 1949 a primei tabere (300 de locuri) destinate pionierilor a insemnat debutul statiunii Costinesti. Dupa 10 ani a fost inaugurata tabara internationala a studentilor, ca urmare a colaborarii Asociatiei Studentilor din Romania si Uniunii Internationale a Studentilor.
Primii invitati din strainatate au fost sudentii cehi si polonezi. Astfel lua fiinta "Capitala vacantelor estivale ale tineretului".
in anii '60 are loc o dezvoltare rapida a statiunii datorita numarului din ce in ce mai mare de turisti. Astfel se deschid cantine, se da in folosinta Complexul Sanatorial, se construiesc vilele de tip bungalou, campingul de 1000 de locuri, casutele de vacanta.
in 1971 este terminat Teatrul de vara si Clubul Central. in 1976 se construieste hotelul "Forum", iar in 1986 se construiesc vilele "Amiral". La inceputul anilor '90 statiunea putea gazdui peste 60.000 de tineri.
Multitudinea spatiilor verzi dau statiunii un farmec aparte. Lumea artelor plastice este reprezentata in Costinesti prin lucrari de sculptura sau pictura de catre Pavel Codita, Silvia Radu, Marcu Mihai, Alina tuculescu, Wilhelm Demeter si multi altii.
Dupa 1990 numarul posibilitatilor de agrement au crescut la fel ca si serviciile turistice tot mai diversificate.
Comuna cat si statiunea Costinesti se afla in prezent intr-o permanenta dezvoltare, existand premise ca acestea sa devina foarte importante pentru viata economica a judetului Constanta si pentru turismul Romaniei. 

 

Clima

Statiunea Costinesti se bucura de un climat de litoral maritim, cu veri calduroase (in iulie temperaturi peste 27 grade Celsius) si ierni blande (in ianuarie medii termice de 0 garde Celsius).Vara predomina zilele senine, iar durata de stralucire a soarelui este de 10-12 ore pe zi, ca de altfel pe tot litoralul romanesc. Vara nebulozitatea este foarte mica de aproximativ 3.0, 3.4 zecimi. Precipitatiile sunt sub 400 mm anual, vantul avand viteze reduse. in zilele de vara se simte din plin briza marina. Briza este un vant usor care sufla regulat la tarmul marii, in timpul zilei dinspre mare spre uscat iar in timpul noptii dinspre uscat spre mare. Clima Costinestiului are o serie de particularitati cum ar fi: durata timpului insorit depaseste 2.200 ore (vara peste 300 ore lunar), media anuala a temperaturii aerului depaseste 11 grade Celsius, intervalul anual fara inghet depaseste 230 zile/an, energia razelor solare insumeaza peste 125 de mii de calorii pe centimetrul patrat, cea mai calda perioada este a treia decada a lunii iulie-prima decada a lunii august, vremea frumoasa incepe la jumatatea lunii aprilie si continua (in salturi) pana dupa jumatatea lunii octombrie. Plaja intinsa, cu nisip fin este amenajata pentru talasoterapie si helioterapie fiindorientata spre est beneficiind de soare pe toata durata zilei (specific de care beneficiaza putine plaje din Europa). Unicitatea statiunii este data insa si de situarea sa, la adapostul capului Tuzla, pe directia unui curent marin de coasta favorabil depunerilor de nisip pe plaja lunga de aproape 2 km. Intrarea in mare se face destul de brusc, pe fund fiind nisip si pietre. 

 

Atractii Turistice

In partea de nord a plajei, aproape de ţărm se află epava Evangelia, care a fost un vas grecesc care a esuat in anii 1960.Acesta epavă fiind una din atractiile Costineştiului

Viaţa de noapte este centrata in mare parte in jurul a 3 discoteci in aer liber (Ring, Tineretului şi Vox Maris). Deoarece staţiunea este frecventată în mare parte de tineri statiunea nu doarme niciodată.

Principalele atracţii sunt:

  • discotecile în aer liber "Ring", "Tineretului",
  • epava Evangelia
  • Obeliscul
  • microformele săpate in calcar
  • taberele de studenţi şi yoga

Sursa: Wikipedia.org

 
căutare personalizată
Generated in 0.20140 Seconds